Če znaš brati, znaš tudi kuhati?!

»Letos kuham jaz«, se je lansko leto javila kolegica, da bo kuhala praznično večerjo.

Naslednji dan pa me kliče vsa znervirana. »Joj Meti, preveč glasna sem bila včeraj.”

Ne znam veliko kuhati, pa vedno sem nervozna, ko imam goste.«

No, situacijo sva rešili.

Vas zanima kako?

Priprave na praznično večerjo sva razdelili na majhne korake in potem je bilo vse videti veliko bolj enostavno.

1. Seznam gostov in česa ne jedo

Kolegica je najprej pripravila seznam gostov in se pozanima, ali je morda kaj takšnega, kar njeni prijatelji ne jedo ali so alergični. S tem se je rešila strahu, da bi kdo rekel »tega pa ne jem« ali dobil kako alergijo.

No, iz jedilnika je tako izključila svinjino, kokos in pekoče omake.

2. Priprava jedilnika

Nato se je lotila jedilnika. Sestavila je enostavni tri hodni meni: juha, glavna jed, solata in sladica.

Na internetu je poiskala recepte. Pogledala je tudi nekaj posnetkov na youtube, kjer so kuhali.

Držala se je pravila, skuhaj kar znaš oz. se je motivirala s stavkov: »Če znaš brati, znaš kuhati!«

3. Seznam za v trgovino

Ko je imela sestavljen jedilnik, je pripravila seznam živil, ki jih je bilo potrebno kupiti.

Določila je tudi dan, kdaj bo šla v trgovino in okvirno koliko denarja potrebuje.

4. Kdo mi bo pomagal?

Odločila se je, da bo večerjo pripravila sama. Izračunala je, koliko časa potrebuje, da ji ne bo treba hiteti.

Sladico je pripravila že en dan prej in jo primerno ohladila preko noči. Tako je bila ena stvar manj za sprotno delo.

Tudi stanovanje je pospravila nekaj dni prej.

Se je pa odločila, da bodo punce po večerji skupaj pomile posodo, med tem, ko bodo lahko fantje v sosednji sobi rekli kako »moško«.

5. Kako se bom nagradila

Za vsako dobro delo se je potrebno nagraditi. Tako si je tudi kolegica napisala na listek papirja, da se bo za pripravo dobre večerje nagradila naslednji dan s sproščanjem v kadi.

Na začetku je priprava večerje zgledala kot ogromen projekt. Ko se je razdelil na več manjših opravil, je zgledal bolj enostaven in izpeljiv.

In na koncu je večerja res dobro izpadla.

Imate tudi vi izzive s kuhanjem in pogostitvijo ljudi?

Lahko si pomagate s temi napotki. Pa dober tek!